Actief de natuur in

Noord- Brabant en Noord- en Midden Limburg heeft tal van natuurgebieden en is gevarieerd qua landschap en opbouw. De Peel is beroemd om haar vlaktes, vennen en moerassen. Leudal is juist rijk bebost en biedt een heel ander aanzicht. We brengen een aantal natuurgebieden onder uw aandacht. Genieten van de natuur kan natuurlijk ook tijdens het vissen op de mooiste visstekjes en in de prachtige tuinen die hier te vinden zijn.

Het drassige, weidse peellandschap van Nationaal Park De Groote Peel met als toegangspoort het bezoekerscentra Mijl op Zeven vormt de provinciegrens van Noord- Brabant en Limburg. Dit is een uniek natuurgebied voor wandelaars, door de vele knuppelbruggetjes over het water en de weidse uitzichten is de sfeer bijzonder. Door de meer dan 200 soorten watervogels is De Groote Peel het vogelrijkste gebied van West-Europa.

De Deurnese Peel en Mariapeel, unieke natuurgebieden erkend als ’wetland’. Dit zijn internationale erkende broed-,voed- en overwinterigsplekken voor water- en moerasvogels. Ook zoogdieren zoals vossen, dassen en reeën zijn goed vertegenwoordigd, zelfs de zeldzame otter laat zich wel eens zien.

Volgens is instandhouding en ontwikkeling van het hoogveen de belangrijkste doelstelling. Door slim waterbeheer, met behulp van dijkjes en de kap van bomen houden ze zoveel mogelijk water in het gebied vast.
Het Peellandschap en hoogveenlandschap kregen het zwaar te verduren. De langgerekte lappen veengrond werden afgegraven voor het winnen van turf.

   

Aan grote delen van het gebied werd water onttrokken en er ontstonden grote sleuven en sloten voor de afwatering en vaarten voor het afvoeren van de turf. Het landschap ging er steeds slechter uitzien, pas toen de vraag naar turf daalde, kon de natuur zich herstellen.

Oostappense Heide en Astense Aa, dit kleine gebied bestaat uit bosduinen met flinke hoogteverschillen en drassig veen, een prima gebied om uw uithoudingsvermogen op fiets of ATB op de proef te stellen.

Strabrechtse en Lieropse Heide, vormen een landschap dat bestaat uit een groot aaneengesloten heidegebied, omzoomd door uitgestrekte bossen. Het gebied wordt in stand gehouden door schapen en koeien de heide te laten begrazen. Temidden hiervan ligt natuurmonument het Beuven. Dit ven vormt samen met nog wat kleinere vennen een mooie afwisseling met de natuuurlijke vegetatie.

Leudal, dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit bos, plaatselijk afgewisseld met graslanden, akkers en snippers heide. Er lopen twee beken door het gebied, de leubeek en de Zelsterbeek. Aan de Leubeek staat een monumentale watermolen die nog steeds uit een koren- en oliemolen bestaat, en de enige vrijwel complete oliemolen in Limburg is en wordt door een houten waterrad aangedreven. Dat was ook in het verleden het geval. Ook ligt er in de bossen het St.-Elisabetshof waarin het Leudalmuseum is verscholen.

Weerter en Budelerbergen bestaan uit een aaneengesloten (naald)bosgebied met een centraal gelegen heide- en stuifzandterrein.

Vissen, suppen en kanoën
U kunt zich uitleven vanaf de noordervaart in Meijel / Beringe tot aan de spoorweg in Griendtsveen. Het heldere Kanaal van Deurne dat door natuurgebied de Groote Peel loopt, de Helenavaart, de Aa en verschillende visvijvers. In Deurne en omgeving zitten naast snoek, voorn en zeelt ook vissen zoals de Amerikaanse bruine dwergmeerval en de zonnebaars.Visvijver de Peelvisser te Meijel waar je ook kano’s kunt huren
Of een sup huren bij Whatsup Outdoor
Visvijver Breeërpeel te Helden
Visvijver de Brink te Liessel
Visvijver de Clarinet te Deurne
Visvijver de Witte Berge te Asten-Heusden

Tuinen
Beeldentuin Carmen te Helenaveen
Beeldentuin in de kasteeltuin van kasteel Helmond
Botanische Tuin in Heusden waar vooral veel coniferen en cactussen staan.
Kasteeltuinen Arcen
In de Kruidentuin te Gemert-Bakel leert u wat over de inlandse planten en kruiden.
Vlindertuin de Pandelaar in Gemert
AnFra Kijk- en wandeltuin te Grashoek

Laat de teugels vieren
Verken op eigen gelegenheid Deurne Paardenwereld, een uitgestippelde route over de terreinen van de Nederlandse Hippische Beroepsopleidingen die u alle wetenswaardigheden over de paardensport en de paardenhouderij toont.
Wilt u op een actieve manier genieten van de natuur, maar het gezelschap wel bij elkaar houden? Kies dan eens voor een huifkartocht. In Helenaveen, Neerkant en Liessel kunt u een huifkar huren.

Alles Kids
Voldoende kinderspeelgelegenheid word er in de omgeving van Grashoek geboden. Bezoek het ondersteboven huis in het educatieve themapark Mind Mystery in Horst waar je hersenen voor de gek worden gehouden maar waar je ook nog iets kunt leren.

– Outdoor klimpark Klim Kong bij het naastgelegen Schatberg in Sevenum, of Fun Forest te Tegelen.
– Kinderboerderij Hagerhof te Venlo
– Kinderspeelparadijs Klein Zwitserland te Tegelen
– Mini Haven op recreatiepark De Schatberg te Sevenum
– Speeltuin de Speuldries te Deurne
– Zwembad en Speelparadijs Kinderkriebel te Beringe
– BoeBaDoe Farm te Beringe
– Atractiepark Toverland op 6 km fietsafstand van de camping ook gelegen te Sevenum.
Op aardbeien excursie met de gehele familie in Aardbeienland te Horst.

Bezoek de historische dorpen Helenaveen of Griendsveen waar het beginpunt van velen wandelroutes door het Peelgebied is.
Het Toon Kortooms Park in Griendsveen is een particulier park en museum, gewijd aan het leven en werk van de streekschrijver Toon Kortooms. Een ware beleving in de Peel, op alle paden komt u diverse natuurlijke ondergronden tegen die uw voeten prikkelen en als het ware masseren. Onderweg zijn er talloze andere belevenissen te vinden, zoals o.a. uitkijktorens, evenwichtsbalken, touwbrug oversteek, moddersloot en steltlopen. Deze route loopt naast de normale route en leid je door het water, modder en tal van andere uitdagende hindernissen naar het einde.

Of bezoek de verschillende openluchtmusea in Horst, Nederweert, Asten of Eindhoven.

Het in stand houden van oude tradities, het van generatie op generatie doorvertellen van oude (waargebeurde) verhalen, ieder dorp heeft zo haar eigen spannende legendes over heksen, kabouters of andere mysterieuze wezens. Ieder jaar in mei, maar ook daarbuiten, Bedevaart naar het Wonderbeeldje van Ommel, een van de grootste Maria-vereringsplaatsen van Nederland.