Monumenten

Elk ‘merkwaardig werk’ dat ouder is dan vijftig jaar en van algemeen belang is, kan tot monument benoemd worden. De waarde van een monument kan zitten in de historische, volkskundige, artistieke, wetenschappelijke, industriële of archeologische betekenis.
Beschermde dorpsgezichten Helenaveen, dit dorp wordt als het oudste voorbeeld van planmatig veenontginning. Hierdoor wordt de veenkolonie van Helenaveen in ere gehouden en beschermd.

SONY DSCReligieuze monumenten
St. Willibrorduskerk in Deurne, in deze vroeg-gotische kerk uit 1260 ziet u onder meer het drieluik van de bekende schilder Hendrik Wiegersma en schilderijen van Hans van Hoek. Tijdens de laatste restauratie zijn de gewelven en de grafkelder toegankelijk gemaakt voor publiek.

Industriële monumenten
Philips Gloeilampenfabriek anno 1891.

Uitgaansgebouwen
Grand Cafe de Gallery in Panningen, bijzonder aan dit monumentale gebouw is dat dit in vroegere tijden een klooster was. Behouden is het kapelletje waar zelfs de mogelijkheid word geboden om in te trouwen.

knooppunt_36_boormonument_sevenum[1]Fietsen en wandelen langs monumenten
Op de fiets of te voet monumenten bewonderen? In Sevenum is er een speciale route uitgezet die u te voet of op de fiets voert langs verschillende Kapelletjes en Kruisen.
Deurne heeft iets origineels bedacht, aan de hand van een schitterend wandelrijm krijgt u een beeld van de monumenten in het centrum.