Kunst en cultuur

peelkunstweken-helenaveen_01[2]In diverse plaatsen vindt u musea die u de mooiste verhalen uit de historie van de regio vertellen. U komt alles te weten over vroegere ambachten, gewoonten en beroepen. Op het gebied van oude èn nieuwe kunst zijn de meest prachtige collecties te bezichtigen. Streekmuseum De Locht, nationaal Asperge en Champignonmuseum te Melderslo

Streekmuseum ‘t Land van Peel en Maas te Panningen
O.a. Van Abbemuseum te Eindhoven, één van de vooraanstaandste museum van Nederland, voor moderne en hedendaagse kunst. Boerenbondmuseum te Gemert, een levend openluchtmuseum met levende dieren zoals die waren gehuisvest rond 1900 en een heus dorpsplein.

Beiaard- en natuurmuseum Asten
In het Beiaardmuseum zijn klokken tentoongesteld en te beluisteren, in alle formaten.
U maakt een tocht door de geschiedenis van luidklokken en carrillons, waarbij uur- en speelwerken niet ontbreken. Het natuurmuseum, gevestigd in het zelfde pand, laat u kennis maken met alles wat leefde en leeft in Zuidoost-Brabant. Van vogels, zoogdieren, bijen en insecten tot vleermuizen, reptielen en amfibieën. Het museum heeft een 1,25 hectare grote gevarieerde tuin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU vindt er een border-, recycling- en veentuin, een uitgebreide kruidetuin, paddenpoel en een bijzondere vlindertuin. Voor de kinderen is er een speelse speurtocht uitgezet.
Eynderhoof, Limburgs Openluchtmuseum Nederweert. Gemeente museum Helmond, is deels gevestigd in een middeleeuws kasteel en deels in de eigentijdse Boscotondohal. Historische bezienswaardigheden, zoals de mysterieuze kelders van het kasteel, komen samen met moderne elementen. Kinderen kunnen een spannende speurtocht door de kelders van het kasteel ondernemen, terwijl de volwassenen zicht tegoed doe aan de kunstcollecties of wisseltentoonstellingen.

Historisch Openlucht Museum te Eindhoven, biedt een realistische kijk op het leven in de tijd vlak voor de jaartelling.

Minimuseum de speeldoos in Asten, hier kunt u authentieke poppen, beren en wel 300 speeldozen bezichtigen.

SONY DSCMuseum de Wieger te Deurne,
is het in 1922 door Hendrik Wiegersma gebouwd huis ‘de Wieger’. Na een ontmoeting in 1924 met de schilder Otto van Rees, begint Wiegersma zelf met schilderen en het verzamelen van kunst. Het werk van Wiegersma en zijn generatiegenoten vormt de basis van de huidige vaste collectie van het museum.

Philips Gloeilampenfabriek te Eindhoven, hierin wordt getoond hoe vroeger gloeilampen werden gemaakt.